Teemu vältti lääkkeet liikunnalla ja ruokavaliomuutoksilla

Useimmiten Personal Trainer asiakkaallamme on jonkinlainen kehonkoostumuksellinen tavoite. Joko kyseessä on painon pudotus tai lihasmassan kasvatus. 90% näistä asiakkaista on tätä ensimmäistä porukkaa, jolle on kertynyt ylimääräisiä kiloja vuosien saatossa enemmän tai vähemmän. Teemu kuului tähän samaan ryhmään. Reissutyöt ja muut elämän kiireet olivat kiiilanneet oman hyvinvoinnin edelle. Ruokavalio koostui siitä mitä ensimmäiseksi käteen reissussa saattoi saada ja liikunta oli epäsäännöllisen säännöllistä.

Teemulla oli selkeät tavoitteet, joka on elinehto onnistuneeseen projektiin. Tavoitteisiin kuului painon pudotus sillä mentaliteetillä, että painoa saa ja pitää lähteä reilusti, uusiin ruokailutottumuksiin on päästävä kunnolla kiinni ja liikunnallinen rytmi on taas löydyttävä. Terveydellisistä asioista hän ei tässä vaiheessa puhunut mitään, mutta sanomattakin on selvää, että ylipainolla on jos jonkinlaista vaikutusta terveydellisiin asioihin.

Teemun ensimmäinen kehonkoostumusmittaus kertoi sen minkä jo tiesimme, rasvaa oli ylimääräistä, mutta ei aivan mahdottomia määriä. ( InBody 720 tuloslomakkeen oikeassa reunassa näkyy normaalit raja-arvot, jotka on määritetty iän, pituuden ja sukupuolen mukaan. Lue lisää kehonkoostumusmittauksista täältä. )

Viskeraalirasvan osuus oli n. 20 yksikköä yli normin. (alle 100 = normaalia) Viskeraalinen rasvamassa on terveydellisesti sitä haitallisinta rasvan muotoa. Viskeraalirasva sijaitsee vatsaontelon sisällä, sisäelinten ympärillä ja sitä on vaikea havaita silmämääräisesti.

Liikkeelle lähdettiin ruokavalio edellä. Voimaharjoittelua pyrimme tekemään n. 2 kertaa viikossa ja muuta fyysistä aktiivisuutta päälle sitten mahdollisuuksien mukaan. Ruokavalio tehtiin tarkasti ja samalla tiedostaen, että reissutyöläisen on vaikea grammalleen hommaa noudattaa. Kävimme myös läpi ravintoaineiden energiasisältöjä ja sitä, mitä olisi hyvä välttää ja mitä pitäisi ruokavaliossa reissussa suosia. Projektin alkuun Teemu sai kotona ollessaan punnita tarkasti raaka-aineita muutamia päiviä, jotta syntyi silmämääräinen kuva siitä mitä mikäkin painaa ja paljonko energiaa mikäkin määrä voisi sisältää. Punnitseminen ja tarkka kalorienlaskenta ei ole välttämätöntä eikä ehkä suositeltavaakaan pitkässä juoksussa, mutta perustiedot ruokavalion energiamääristä on välttämätöntä tietää, jotta ymmärrämme kokonaisuutta paremmin. Kun homma on hanskassa voimme unohtaa vaa’at ja kalorienlaskennan kokonaan.

Voimaharjoittelun perusteita kävimme kuntosalilla läpi sen verran, että tekniikat olivat hallussa ja rakentamaani ohjelmaa voitiin itsenäisesti ja turvallisesti alkaa toteuttamaan.

Seurasimme Teemun kehittymistä tasaisin väliajoin. Homma lähti hyvin käyntiin ja Teemusta näki, että hän oli hyvin motivoitunut projektiin. Aika-ajoin muutimme ruokavaliota tarpeen mukaan ja toimme voimaharjoitteluun uusia liikkeitä. Lenkilläkin Teemu kävi tasaiseti aina kun töiltään ehti. Noin kymmenen viikkoa oli kulunut ja painoa oli lähtenyt sen verran, että oli aika miettiä ollaanko maalissa vai vieläkö jatketaan.

Teimme uuden kehonkoostumusmittauksen. Rasvamassa oli tippunut rauhallisessa tahdissa kohti normaaleja raja-arvoja, 400g / viikossa. Vauhti olisi voinut olla nopeampaakin, mutta reissutöiden aiheuttamien haasteiden vuoksi täytyy muistaa realiteetit. Kehitykseen voitiin olla tyytyväisiä kun kokonaisuutta katsottiin. Aika, joka tälläiseen projektiin menee on lopulta toisarvoista. Toisilla hommaan menee 3kk ja toisilla vuosi. Tätä aikaa kun vertaa elämän pituiseen aikajanaan niin puhutaan lopulta kuitenkin hyvin lyhyestä ajasta. Pääasia, että homma menee eteenpäin.

Viskeraalin rasva oli rimaa hipoen normien sisällä eli alle 100 yksikön. Tämä on tietysti terveydellisesti todella hienoa. Tulosta oli syntynyt noin 20 yksikköä.

Mittaukset läpikäytyämme mietimme jatkoa. Tässä vaiheessa Teemu paljasti, että oli ollut ennen projektin aloittamista työterveyslääkärillä, jolla oli huonoja uutisia. Verenpaine ja kolesteroli olivat sen verran korkealla, että Teemun kohdalla harkittiin lääkityksen aloittamista. Muutamia päiviä ennen uusintamittausta hän oli käynyt uudelleen lekurilla, jossa katsottiin vielä kontrolliarvot ja piti päättää millaisella lääkityksellä lähdettäisiin liikkeelle. Tulosten jälkeen lääkäri olikin ilmoittanut, ettei minkäänlaista lääkitystä tarvittu. Verevenpaine ja veren rasvat olivat normeissa.

Kymmenen viikkoa ruokavalion ja liikunnan kanssa töitä niin lääkitykselle ei ollutkaan enää tarvetta. Käsittämättömän isoja tuloksia näin pienellä työllä.

Teemu oli tietysti todella tyytyväinen jo saavutettuihin tuloksiin. Jatkoimme projektia tämänkin jälkeen, mutta vain liikunnallisesti. Ohjasimme aika-ajoin uusia liikkeitä tarpeen mukaan ja Teemu jatkoi ruokavalion kanssa pelaamista omatoimisesti.

Tarinan idea ei ole lääketieteen, ruokavalion&liikunnan vastakkainasettelu vaan muistutus siitä, että omalla tekemiselläkin voi saavuttaa huikeita tuloksia. Itse omaan terveyteen vaikuttaminen on aina katsottava kunnolla loppuun asti ja jos sillä ei saavuteta tuloksia on syytä pohtia vaikkapa lääkityksen aloittamista.

Tee hyvää terveydellesi ja varaa aika personal trainerille tästä.

Personal trainer -hinnaston ja palvelut löydät täältä.