Personal Training asiakkaamme Matin huikea kehittyminen

Asiakkaamme Matti (nimi muutettu asiakkaan toiveesta) on harjoitellut ja toteuttanut suunnittelemaamme ruokavaliota ja harjoitusohjelmaa nyt muutamien kuukausien ajan ja tulokset ovat olleet valtavia. Tavoitteena Matilla on ollut juoksukunnon kehittäminen ja painon pudotus. Selvät tavoitteet ja harjoitusmieltymykset auttavat Personal Traineria luomaan kokonaisuuden jolla tavoitteet saavutetaan. Matin osalta homma oli siis selkeä eli kokonaisuuteen sisällytettiin juoksuharjoittelua ja tarkkaa ruokavalion noudattamista. Painonhallinnallisesti Matin lähtötasot eivät ole juoksijalle tyypilliset. Painoa piti saada alas reilusti juoksukuntoa parantaakseen, mutta myös pitääksemme nivelten rasituksen kohtuullisissa tasoissa. Kehonkoostumusta silmällä pitäen teetätimme Matille ruokavalion jolla lähtisimme liikkeelle.

Juoksukuntoa testasimme cooperin testillä. Testiksi cooper valikoitui sen takia, koska Matti kertoi pystyvänsä juoksemaan kuitenkin jo pidempiäkin matkoja. Tulokseksi mitattiin 2400m, joten juoksukunto ei ollut lähtötasoissa kummoinen, mutta ei missään tapauksessa huonoimmastakaan päästä.

Alla kuva lähtötasoista otettuna InBody 720 kehonkoostumusmittarilla.

Matti harjoitteli kolme kertaa viikossa juoksua. Lisäksi halusimme lihaksille antaa pienen kasvuärsykkeen voimaharjoittelun muodossa, joka toteutettiin kehonpainoa hyväksi käyttäen pääasiassa. Halusimme pitää harjoittelun mahdollisimman mielekkäänä, jotta harjoittelua pystyttäisiin noudattamaan pitkässä juoksussa. Perinteisesti Personal Trainer ohjattu harjoittelu mielletään kuntosaliharjoitteluksi, mutta henkilökohtaisen valmennuksen ollessa kyseessä meidän on mietittävä parasta mahdollista kuviota yksilön onnistumisen takaamiseksi. Matin tapauksessa unohdimme ne harjoitusmetodit, jotka ei lähtökohtaisesti kiinnostanut Mattia lainkaan ja keskityimme juoksuun. Alla kuukauden jälkeen tehty uusintamittaus InBody 720 kehonkoostumusmittarilla.

Ensimmäisten neljän viikon tuloksia voidaan pitää Matin kaltaiselle yksilölle hyvinä, joskaan ei poikkeuksellisina. Tämän kaltaisia tuloksia nähdään yleensä jokaisen asiakkaamme osalta, jotka noudattavat sovittuja asioita hyvin tarkasti. Painon pudotus ensimmäiseltä kuukaudelta 4,6kg, joka on pääasiassa lähtenyt rasvamassasta. Positiivinen kehitys rasvamassan osalta näkyy myös viskeraalisen rasvan osalta 16 yksikön tippumisella, jota voidaan pitää jo todella merkittävänä parannuksena. Tässä vaiheessa harjoitusohjelmaa myös päivitettiin. Erilaisten ärsykkeiden tuominen harjoitteluun ja volyymien kasvattaminen on tarpeellista jatkuvan kehityksen kannalta. Harjoitusten määrää ei kuitenkaan kasvatettu, koska ajankäytöllisesti olimme tilanteessa, jossa enempää liikuntaa ei voitu tuoda viikko-ohjelmaan mukaan. Harjoituskertojen lisääminen ei myöskään ole juoksun osalta aloittelijoille kovinkaan viisasta, sillä niveltemme täytyy antaa sopeutua rasituksen määrään. Muuta harjoittelua taas ei ollut mielekästä tehdä edelleenkään, joten jatkoimme pienillä harjoitusohjelman viilauksilla eteenpäin. Alla kontrollimittauksen tulokset n. 11vko jälkeen aloituksesta.

Kuutisen viikkoa edellisestä ja yllä näkyy sama hyvä kehityksen vauhti mikä ensimmäisen kuukauden aikana oli saatu käyntiin. -4,5kg painoa lähtenyt, jonka voidaan olettaa olevan lähes 100% rasvamassasta lähtenyttä painoa. Tyypillistä painon pudotuksen alkumetreillä on käyttämiemme ruokavalioiden osalta se, että ensimmäisen viikon jälkeen painon pudotus voi olla jopa 3-4kg. Tällöin 2/3 osaa painon pudotuksesta voidaan olettaa olevan nesteitä. Alun isomman sykäyksen jälkeen nesteiden rooli on minimaalinen ja painon pudotus tapahtuu pääasiassa energiavarastoistamme eli rasvakudoksesta. Matin tapauksessa ei kuitenkaan nähty ensimmäisellä viikolla ihan näin isoa tiputusta. Tässä mittauksessa myös ensimmäistä kertaa saavutimme viskeraalisten rasvojen osalta normaalin tason eli alle 100 yksikköä. Harjoitusohjelmaa muokattiin tässä vaiheessa jälleen ja erilaisia juoksuharjoitteita tuotiin mukaan ja ensimmäistä kertaa mukana oli todella kova 3000m juoksuharjoitus, jossa vauhti oli sama mitä Matti juoksi lähtötasotestissä cooperin osalta. Sillä erotuksella, että harjoituksen pituus oli vielä 600m pidempi. Kovakin harjoitus meni mukavasti vaikka Matti itsekkin oli hiukan epävarma onnistumisestaan. Kuntotasot lupasivat hyvää tulosta myös uusintacooperin osalta. Alla viimeisin Matin kontrollimittaus InBodylla.

Viimeisimmät mittaukset olivat jälleen todella hyvät, joten ruokavalio on toiminut muuttumattomana todella hyvin alusta lähtien aina tähän päivään asti. Matti jopa sanoi, että on hieman rennommin syönyt osan päivistä mitä ruokavalio on näyttänyt. Päähän on iskostunut tässä vaiheessa jo hyvä kuva siitä mitkä raaka-aineet ovat hyväksi ja mitä taas voimme suurimman osan ajasta välttää. Tämä on hyvin tärkeää uusien elämäntapojen omaksumisessa ja siinä, että painonhallinta pysyy kontrollissa myös yhteistyömme jälkeen. Matin osalta emme voi muutenkaan puhua kuuriluontoisesta projektista sillä harjoitusmäärät ovat olleet sellaiset joita pystymme noudattamaan helposti lopun elämäämme. Kehonkoostumusmittaukset katsottuamme läpi suuntasimme tuttuun testipaikkaan eli Paavo Nurmen stadionille ja vuorossa oli cooperin testi. Testi suoritettiin hyvin koleassa säässä, mutta se ei menoa haitannut. 12 minuutin rykäisyllä pääsimme 2715m päähän lähtöpisteestä eli parannusta saimme 315m. Aivan loistavaa suorittamista ja ainakin valmentajasta tuntui siltä, että hiukan jäi varaakin vielä kiristää, sillä Matti pystyi viimeisellä kahdella kierroksella parantamaan kierrosaikoja ja maaliin tullessa ei tarvinnut edes polviin nojata.

Matin kanssa yhteistyömme vielä jatkuu, mutta intesiivisin ohjausjakso on nyt ohi. Jatkossa päivitämme vain silloin tällöin ohjelmaa ja teemme yhteisharjoitteita vain kun uusia harjoitteita tulee kuvioihin mukaan.

Yhteenveto 27.7.2015 – 7.11.2015

Paino -11,9kg

Lihasmassa +1,7kg

Rasvamassa -15,1kg

Viskeraalinen rasva -55,9cm2

Cooper +315m

Oman elämäntapamuutoksen voit aloittaa varaamalla ajan personal trainer alkuhaastatteluun tästä.